Tijd voor zinvolle dingen!

De afgelopen 15 jaar heb ik gewerkt in de wereld van Performance Support en 70:20:10. Een fantastische wereld om in te vertoeven. Mijn waardering gaat uit naar mensen zoals Charles Jennings, Jos Arets en Vivian Heijnen, de grondleggers van het 70:20:10 model alsook Bob Mosher en Conrad Gottfredson die de grondleggers zijn van het 5 Moments of Need designprincipe.

In de slipstream zijn door vele marktpartijen geweldige softwareoplossingen ontwikkeld, waarmee invulling gegeven kan worden aan een gemoderniseerde leerstrategie. Maar in het woord “kan” schuilt de problematiek voor vele afnemers. “Technology first” overschaduwde vaak de harde werkelijkheid over het gebruik en succes. Begrijpen doe ik het overigens wel, want in onze kapitalistische wereld houden we van technologische verwennerijen. Ik doe daar zelf even hard aan mee, want ook mijn kinderen hebben karrenvrachten vol high-tech speelgoed, terwijl ze uiteindelijk het liefste spelen met de boomtakjes uit de tuin, de wasknijpers uit de mand en de kiezelsteentjes op het grindpad.

Na “technology first” kwam de nieuwe trend “methodology first”, waarin het ontwerpen van 70:20:10 leeroplossingen centraal staan. Maar ook hierbij blijkt het moderniseren van het leren weerbarstig, want ook met een methode verander je niet het gedrag.

Dit heeft mij de afgelopen tijd vooral bezig gehouden en ik heb bij verschillende multinationals onderzoek gedaan naar de L&D cultuur in relatie tot het succesvol implementeren van werkplekleren en werkplekondersteuning. Elke organisatie heeft namelijk een eigen karakteristiek, een eigen (leer)cultuur, een eigen identiteit. Ik heb geconstateerd dat het succes niet primair wordt bepaald door de technologie en methodologie, maar is gelegen in de juiste veranderstrategie die aansluit op de karakteristieken, de (leer)cultuur en identiteit van uw organisatie. Het uitgangspunt van Zinvoll is dan ook “You first”! Wij helpen u met het verbinden van werken, leren en presteren.

Dat is Zinvoll !

Charl Giesen, consultant/adviseur bij Zinvoll BV

Zin in een Zinvoll gesprek of een gratis L&D cultuuranalyse? c.giesen@zinvoll.nl / 06-24441730

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *